Flying Foxes៖ ពូជប្រជៀវធំ​ជាង​គេបំផុត​ក្នុង​ពិភពលោក ភាគច្រើនមាន​នៅ​អាស៊ីអាគ្នេយ៍

The flying fox  (កញ្ជ្រោងហោះ)​ឈ្មោះ​ជាភាសាបច្ចេកទេស (Pteropus vampyrus) គឺជាសត្វប្រចៀវធំជាងគេបំផុតនៅលើពិភពលោក។ ពួកវាត្រូវបានសម្គាល់ដោយមុខស្រដៀងនឹងកញ្ជ្រោង មានស្លាបវែង ក្រញ៉ាំជើងរឹងមាំ និងអាកប្បកិរិយាប្លែក។ សត្វប្រចៀវទាំងនេះមានក្លិនខ្លួនប្លែកដែលអាចឱ្យពួកគេទំនាក់ទំនងជាមួយគ្នាក្នុងរដូវកាលបន្តពូជ។ ពណ៌ផ្ទុយគ្នារបស់ពួកគេ ជួយឱ្យពួកគេច្របាច់បញ្ចូលគ្នាជាមួយបរិស្ថាននិងអនុញ្ញាតឱ្យពួកគេក្លែងខ្លួនដោយមែកឈើនិងស្លឹកស្ងួតក្នុងតំបន់​ព្រៃត្រូពិច។

ការបន្តពូជ

5b712a432ca34

កញ្ជ្រោងហោះគឺជាថនិកសត្វហើយដូច្នេះពួក​គេផ្តល់កំណើតនិងថែរក្សាកូន ៗ របស់ពួកគេដូច​ថនិកសត្វដទៃ​ទៀតដែរ។ សត្វប្រចៀវមានរដូវបង្កាត់ពូជចំនួនពីរគឺនៅនិទាឃរដូវ និងរដូវស្លឹកឈើជ្រុះដែលក្នុងនោះ ប្រជៀវញីអាចមានគភ៌បានទាំង២រដូវ។ សត្វប្រចៀវញីឈានដល់ភាពពេញវ័យខាងផ្លូវភេទនៅអាយុ ២ ឆ្នាំហើយសម្រាលបានកូនម្ដងតែ​មួយក្បាលប៉ុណ្ណោះ។ នៅនិទាឃរដូវ! ប្រជៀវញីជា​ច្រើន​ក្បាលមានផ្ទៃពោះក្នុង​ពេល​តែមួយហើយបង្កើតបានជាអាណានិគមរបសខ្លួន ដែលពួកគេផ្តល់កំណើត។ បន្ទាប់ពី 40 នៃ​ការកើត​ពួក​វាថែរក្សាកូនៗរបស់ពួកគេរយៈពេល 2 ទៅ 3 ខែរហូតដល់ស្លាបអាច​ហើរបានដោយ​ខ្លួនឯង និង​ពរលែងឲ្យ​រក​ចំណីដោយ​ខ្លួន។

អាកប្បកិរិយា

Golden Crowned Giant Flying Fox Head

សត្វប្រចៀវដ៏ធំសម្បើមទាំងនេះ គឺភាគច្រើនរកចំណីនៅពេលរាត្រីដោយមានសមត្ថភាពធ្វើដំណើរបានចម្ងាយ ២៥ ទៅម៉ាយក្នុងមួយយប់ដើម្បីស្វែងរកចំណី។ ថនិកសត្វទាំងនេះចំណាយពេលច្រើនណាស់ក្នុងការថែរក្សាសម្អិតសម្អាងខ្លួននិងថែរក្សាក្លិនរបស់​វា។ ពួកគេប្រើស្លាបធំរបស់ពួកគេដើម្បីយកទឹកពីស្រះនិងហើរឆាប​ទឹក​លាងខ្លួនរបស់​វា។ ដោយសារតែការខ្ជះខ្ជាយផ្លែឈើនៅក្នុងជម្រករបស់ពួកវា សត្វកញ្ជ្រោង​ហោះ​បានបង្កើតបានជាអាណានិគមធំ ៗ ដែលមានចាប់​ពី ១០០.០០០ ក្បាលឡើង​ទៅ ហើយជួនកាលបង្កើតអាណានិគមជាមួយពូជប្រជៀវយក្សម៉ាឡេស៊ី។ ការបង្កើតអាណានិគមមាន​គ្នាជាច្រើនក្បាល ជួយឱ្យសត្វប្រចៀវមាន​ភាពកក់ក្តៅនិងគេចផុតពីមំសាសី។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ! វាធ្វើឱ្យងាយស្រួលសម្រាប់មនុស្សក្នុងការតាមប្រមាញ់ផង​ដែរ។ អាណានិគមធំ ៗ របស់ពួកគេដើរតួយ៉ាងសំខាន់នៅក្នុងប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ី​ចាប់តាំងពីពួកគេជួយក្នុងការបែងចែកគ្រាប់ពូជនៅក្នុងព្រៃរងទឹកភ្លៀង។

ជម្រកនិងរបាយរស់នៅ

31e2qejfw0441


កញ្ជ្រោងហោះ Pteropus vampyrus ភាគច្រើនត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងព្រៃត្រូពិចនៃប្រទេសហ្វីលីពីន និងអាស៊ីបូព៌ា។ របាយរស់នៅរបស់វាលាតសន្ធឹងពីភាគខាងត្បូងប្រទេសមីយ៉ាន់ម៉ា វៀតណាម ថៃ និងតាមរយៈឧបទ្វីបម៉ាឡេស៊ីរហូតដល់សិង្ហបុរី និងឥណ្ឌូនេស៊ី។ សត្វប្រចៀវភាគច្រើនរស់នៅតាមតំបន់ឆ្នេរសមុទ្រ ប៉ុន្តែខ្លះទៀតទៅដល់កម្ពស់ខ្ពស់ លើ​ភ្នំដែលមានកំពស់ ៣.៦០០ ហ្វីតពីលើនីវ៉ូសមុទ្រ។ ពួកគេរស់នៅក្នុងព្រៃត្រូពិច និងព្រៃកោងកាងហើយស្វែងរកជម្រកនៅលើដើមឈើដែលមានស្លឹកខ្ពស់ ៗនិងល្អាងជ្រៅៗ។

របបអាហារ

85745c55942464d6ecc38ade7d41bf1b

Pteropus vampyrus មានលក្ខណៈសន្សំសំចៃ ហើយភាគច្រើនពឹងផ្អែកលើផ្លែឈើ ដែលជាធម្មតាដុះនៅក្នុងព្រៃរងទឹកភ្លៀង។ ផ្លែល្វាផ្លែរ lamio និងផ្លែល្ហុងគឺជាផ្លែឈើដែលពួកគេចូលចិត្ត។ ប្រជៀវយក្សចិញ្ចឹមជីវិតដោយ​រក​ចំណីនៅពេលយប់ហើយវា​អាច​មើល​ឃើញ​យ៉ាងច្បាស់នៅ​យប់ ដើម្បីរកផ្លូវនិងឆ្លងកាត់ទីងងឹត។ ក្រៅពីផ្លែឈើ សត្វប្រចៀវក្រេបទឹកដមពីផ្លែដូង និងដើមទុរេន។ អណ្តាតដ៏វែងនិងទឹកមាត់ដ៏ស្អិតអាចឱ្យពួកគេជញ្ជក់ទឹកដមដោយមិនបំផ្លាញផ្កា។

ការពិពណ៌នារាងកាយ

31e2qejfw0441

The flying foxes ត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាសត្វប្រចៀវធំបំផុតនៅលើពិភពលោក។ ពួកគេមានស្រទាប់រោមនៅលើក្បាលដែលមានពណ៌ត្នោតក្រម៉ៅ មានពណ៌ក្រហមរោមនៅលើខ្នង និងពណ៌ទឹកក្រូចនៅជុំវិញករបស់ពួកវា។ ពួកវាមានស្លាបធំ ៗ ពិសេសដែលវាស់ដល់ទៅ ៥ ហ្វីតនៅពេលបង្ហាញពេញ និងមានទម្ងន់ ២,៥ ផោន។ មិនដូចពូជប្រជៀវស៊ីផ្លែឈើដទៃទៀត The flying foxes មិនមានកន្ទុយទេហើយត្រចៀករបស់វាបានចង្អុលបង្ហាញថាវាពូជផ្ទាល់តែមួយគត់។ មុខរបស់ពួកគេប្រហាក់ប្រហែលនឹងកញ្ជ្រោង ប៉ុន្តែមិនមានទំនាក់ទំនង DNA ជាមួយកញ្ជ្រោងទេ មើលទៅស្រដៀងនឹងសត្វកញ្ជ្រោងមែន​ទែន។